BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down    Speedo reading low, variable on Mon Oct 03, 2016 9:22 pm

Rockman


Life time member
Life time member
My speedo has started to read low. It seems to be about right when I first get going, but gradually drops off or is very slow to respond to speed changes. I am assuming dirty connections within the instrument unit, but am after any other suggestions. Its a second hand unit that I picked up a few months back and has been good until now. Everything else seems to work.

    

2Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Mon Oct 03, 2016 9:46 pm

RicK G

avatar
VIP
VIP
Pull the sender out of the rear drive and check the face for iron dust accumulation. I have seen this play havoc with the speedos. It collects the tiny particles of iron from the wear of the gears and bearings.


__________________________________________________
If everything seems under control then you aint goin fast enough:- Mario Andretti
Bikes 1986 K100RT, 1993 K1100 LT, 1994 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 & 1976 SR 500 Yamaha for now
    

3Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Mon Oct 03, 2016 9:52 pm

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
Mine does that too. But a little tap on the clock seems to sort it for now. In my case it seems the problem is the cable connector into the clocks.

It is a known problem though and there are threads on it.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Baja Red bought 36,000 now 87,100 miles
1997 K1100LT 58,000 miles
    

4Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Mon Oct 03, 2016 9:53 pm

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
And yes the rear wheel sensor check it first.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Baja Red bought 36,000 now 87,100 miles
1997 K1100LT 58,000 miles
    

5Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Oct 04, 2016 12:43 am

indian036

avatar
Life time member
Life time member
This isn't actually a problem!

"But officer, my speedo said I was only doing xxxxkm/h."

lol!

Bill


__________________________________________________
1985 K100RT Red. VIN 0028991K100RT ENG 104EA248523386
1985 K100RT Blue. VIN 0029036K100RT ENG 104EA25852071
1990 K100LT Black. VIN WB105060310190452
1984 K100RT White. VIN. 0023022K100RT ENG 104EA32848523
    

6Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Oct 04, 2016 1:45 am

Rockman


Life time member
Life time member
indian036 wrote:This isn't actually a problem!

"But officer, my speedo said I was only doing xxxxkm/h."

lol!

Bill
Yes Bill, I'm sure I'd get away with that Laughing

The sensor is easy to check so I'll start there.

    

7Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Oct 04, 2016 3:40 am

Holister

avatar
Life time member
Life time member
Mine was doing that on the naked. Advice from the forum was to clean the sensor connector at the R/H side right where the tank connector is. Worked a treat.


__________________________________________________
1988 K100RT VIN No. 0094680
1989 K100RT VIN No. 0097367 (naked)
1996 K1100RS VIN No. 0451808
Fuel: 95 Octane
Engine Oil:Nulon Full Synthetic 15W50
Gear Box Oil: Nulon Synthetic 75W90
    

8Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Oct 04, 2016 5:38 am

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
You should be able to get at that connection without taking the tank off. Two wires go up there on the forward facing frame member, one for rear brake switch and one for the speedo sensor and both connections need a clean from time to time.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Baja Red bought 36,000 now 87,100 miles
1997 K1100LT 58,000 miles
    

9Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Oct 04, 2016 6:34 pm

Rockman


Life time member
Life time member
92KK 84WW Olaf wrote:You should be able to get at that connection without taking the tank off. Two wires go up there on the forward facing frame member, one for rear brake switch and one for the speedo sensor and both connections need a clean from time to time.
Yep, know where that is. I'll start with the sensor and work forward.

    

10Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Sun Nov 20, 2016 6:27 pm

Rockman


Life time member
Life time member
I cleaned everything. Connectors, sensors etc. It is now ok up to about 110kmh but lags behind after that, but behaves normally when I slow down again to 110 or less. I'm putting it down to a dodgy sensor unless someone has a better suggestion.

    

11Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Mon Nov 21, 2016 3:21 am

charlie99

avatar
VIP
VIP
last place to look is the instrument connectors ...they do get corroded on the pins sticking out of the instruments

I re-soldered mine with a definitive fix ..but sometimes the film connector inside may go partially open circuit

it isn't hard to solder in a parallel conductor pin to pin to bypass the flakey joints ...

don't forget that the odo - speedo motor has separate pins to the film connector , which also become corroded on the contact points ...the whole assembly of the odo - speedo is easy to remove with just 2 screws ..once apart then you can see the details of the pins and connectors


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O
    

12Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Nov 22, 2016 10:04 pm

Rockman


Life time member
Life time member
Yes I probably need to dismantle the instruments and clean all the connectors. Its a used set I got off Gumtree(?) and I just bolted them on. Everything seemed to work then. I did notice some improvement when I cleaned the sender, for what thats worth.

    

13Back to top Go down    Re: Speedo reading low, variable on Tue Nov 22, 2016 10:57 pm

charlie99

avatar
VIP
VIP
mine does that occasionally mate , usually its the side cover connector ... and after rain

after filing it lightly for more positive contact , and crimping the socket part a little tighter , hasnt happened again for over 3000 k and always stable now


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum