BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down    Throttle not returning fully closed! on Tue Apr 24, 2018 7:00 pm

eman-nyc

avatar
active member
active member
Helppp...
Recently i have replaced intake manifolds on my K100 and finished vacume test. Now i have an issue.
After i finished the sync the throttle wont return closed, the idle adjustment screw doesn’t hit its perch unless I physically push it down. When i let go it returns to opened about 3-4mm. The idle is to high (1500-1600 rpm). Anyone knows how i can fix this?

    

eman-nyc

avatar
active member
active member
Here is a video...

    

Inge K.

avatar
VIP
VIP
Check the lower hose clamps relative to the throttle mechanism.
If OK, check the adjustement of throttle position switch.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

4Back to top Go down    Re: Throttle not returning fully closed! on Wed Apr 25, 2018 12:34 am

duck

avatar
Life time member
Life time member
Ditto on the TPS possibly holding it open.  Been there, done that.


__________________________________________________
Current stable:
86 Custom K100 (standard fairing, K75 Belly pan, Ceramic chromed engine covers, paralever)
K75 Frankenbrick (Paralever, K11 front end, hybrid ABS, K1100RS fairing, radial tires)
86 K75C Turbo w/ paralever
94 K1100RS
93 K1100LT (x2)
91 K1
93 K75S (K11 front end)
91 K75S (K1 front end)
14 Yamaha WR250R
http://www.ClassicKBikes.com
    

club_c

avatar
Life time member
Life time member
@Inge K. wrote:Check the lower hose clamps relative to the throttle mechanism.
X2. Don't ask me how I know...


__________________________________________________
"There's never enough time to do it right, but there's always time to do it over."

1988 K100RS SE VIN 01477554
    

Dai

avatar
Life time member
Life time member
And here...


__________________________________________________
'83 K100 upgraded to K100RS spec
Others...
'78 Moto Guzzi 850-T3, '79 Moto Guzzi 850-T3 California,'93 Moto Guzzi 1100ie California,
'03 Suzuki Blandit GSF600SK3 (NFS any more because wifey has claimed it)
    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
@club_c wrote:
@Inge K. wrote:Check the lower hose clamps relative to the throttle mechanism.
X2. Don't ask me how I know...

I found this was a problem on my K100LT by a previous owner, the hose clamps were preventing full closing.....just opened and rotated them clear.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Baja Red bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Mystic Red 58,645 now 74,700 miles
    

smoll1


Silver member
Silver member
I had same with throttle position sensor. Had me scratching my head for a while.  Very Happy

    

duck

avatar
Life time member
Life time member
@smoll1 wrote:I had same with throttle position sensor. Had me scratching my head for a while.  Very Happy

When I ran into this it was after I replaced the throttle body boots.  I'm pretty sure that what happened is that I pushed the top of the TPS back without realizing it when I shoehorned the plenum above the TBs back into place.

(My only claim to fame in K bike world is that I've probably screwed up more things on K bikes than anyone else on the planet.)


__________________________________________________
Current stable:
86 Custom K100 (standard fairing, K75 Belly pan, Ceramic chromed engine covers, paralever)
K75 Frankenbrick (Paralever, K11 front end, hybrid ABS, K1100RS fairing, radial tires)
86 K75C Turbo w/ paralever
94 K1100RS
93 K1100LT (x2)
91 K1
93 K75S (K11 front end)
91 K75S (K1 front end)
14 Yamaha WR250R
http://www.ClassicKBikes.com
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum