BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down    Engine splutter - no power on Mon Jul 30, 2018 5:15 pm

dakelvinator

avatar
Silver member
Silver member
Hi I had an issue today with my 1990 K100 Lt Just after leaving work and about 5mins after starting it up (so not reached norm temp) I lost power under 2000 rpm. It felt like a bad earth or fuel starvation. When i tried to accelerate it would not have it but did not cut out but was running really rough. I the turned it off and after about 2 mins started it and it was fine i then did 30 miles on it not a problem! Just now i went out and same thing!
Last week i noted it sounded rough once ant so this week end i serviced it and did a few bits to ir as follows:
Oil and oil filter
Fuel filter (arrow facing away from pump)
Air filter
4 bosch plugs (the same as what was in it before)
New rear brake disk and final drive spline lube
I have fitted a temporary new key ignition (did that Tonight as i taught the problem today was a faulty ignition)
New clutch cable (last month I replaced the rear main seal and fitted a new clutch and did main spline lube) (I have probably done 1000 miles since then)

I am wondering if it could have lost fuel pressure?
Could it be electrical? like the start of something like a coil failing?
Would a new fuel filter do this if faulty?
Thanks in advance K.

    

2Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Mon Jul 30, 2018 5:26 pm

MartinW

avatar
Life time member
Life time member
Check to see if all your in tank hoses are tight and not leaking. I've heard of fuel filters collapsing but mostly due to age, what brand filter?
Regards Martin.


__________________________________________________
K75s Hybrid
    

3Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Mon Jul 30, 2018 5:43 pm

nobbylon

avatar
Silver member
Silver member
Try pinching the front hose closed for 20 seconds or so and reving the engine. Sorted mine out and someone posted that it was probably a sticking non return valve in the tank. The increased pressure by pinching the return line closed cleared whatever it was.



Last edited by nobbylon on Mon Jul 30, 2018 5:44 pm; edited 1 time in total


__________________________________________________
R1100GS Feb 1995
K100RS July 1989
K100 Dec 1983
R90s June 1975
R75/6 Feb 1976
F650GD May 2001
    

4Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Mon Jul 30, 2018 5:56 pm

dakelvinator

avatar
Silver member
Silver member
Hi Guys thanks for your posts The fuel filter was a Luftfilter I got it from James Sherlock.Do you mean pinch the pipe inside the tank? or near the fuel rail on the outside left of the bike?

    

5Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Mon Jul 30, 2018 7:22 pm

nobbylon

avatar
Silver member
Silver member
At the front tank connection return hose where it connects to the tank outside.


__________________________________________________
R1100GS Feb 1995
K100RS July 1989
K100 Dec 1983
R90s June 1975
R75/6 Feb 1976
F650GD May 2001
    

6Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Tue Jul 31, 2018 11:53 am

dakelvinator

avatar
Silver member
Silver member
Thanks for that nobbylon,
so an update I read in the hayns manual about re pressurising the fuel system - basically disconnection the pump when the engine is running and letting it run dry then re connecting the pump which i did this morning, Is this something i should have done after fitting the new fuel filter? anyway i drove it to work today I got about 6 miles it did the same again on normal temp in 5th gear as i de-accelerated for about 5 seconds the only thing i did when this happened was tap the start button and accelerate and it recovered i then did about 30 motorway miles and the same on the way back without it happening again? so i will see how it goes over the next few days as i have a lot of miles to do this weekend! K.

    

7Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Tue Jul 31, 2018 4:24 pm

MartinW

avatar
Life time member
Life time member
I believe Luftfilter is a good brand so extremely unlikely it has suffered a collapse. It sounds like the pump is cutting out, when you hit the starter when it cuts out you are resupplying power to the pump. Or possibly the infamous four pin connector to the pump.
Regards Martin..


__________________________________________________
K75s Hybrid
    

8Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Tue Jul 31, 2018 5:31 pm

dakelvinator

avatar
Silver member
Silver member
@MartinW wrote:I believe Luftfilter is a good brand so extremely unlikely it has suffered a collapse. It sounds like the pump is cutting out, when you hit the starter when it cuts out you are resupplying power to the pump. Or possibly the infamous four pin connector to the pump.
Regards Martin..
Is that the 4 pin connector outside of the tank behind the side panel on the right side?

    

9Back to top Go down    Re: Engine splutter - no power on Tue Jul 31, 2018 5:58 pm

MartinW

avatar
Life time member
Life time member
That would be it, it can sometimes be cleaned (DeoxIT) and the pins slightly squished to make better contacts. The best solution with mine was to replace it with a waterproof 4 pin connector.
Regards Martin.


__________________________________________________
K75s Hybrid
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum