BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down    Cleaning ECU pins and receivers on Thu Aug 02, 2018 10:41 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
My K100 has a bad conection at the ECU plug. If I hold the plug upwards towards the seat it will keep running. If not it cuts out over bumps. Any tips on cleaning the sockets inside the plug. The pins on the ECU are easy enoughy to get to but the bottom row of recievers in the puug are a different story. I have tried small bits of 240 grit paper and a tiny screw driver but no luck.

I have sprayed Deoxit and scrubbed the little buggers but still no luck


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

2Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Thu Aug 02, 2018 11:45 am

MartinW

avatar
Life time member
Life time member
There is a two part DeoxIT available. The first can cleans and the second can puts a gold film on the connections to aid conductivity. About twenty years ago I bought a syringe of conductive grease had to use with care. I'll have a look tomorrow to see if I can find a name on it.
Regards Martin.


__________________________________________________
K75s Hybrid
    

3Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Fri Aug 03, 2018 7:27 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
I have been riding around the paddock again and noticed that my left indicator is not working. I have cleand the plug on the relay and started wondering. Is it possible that the starter is the culprit of the engine cutting out and back in again??????? It seems to be the problem with the blinker.
Is this even possible?


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

4Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sat Aug 04, 2018 5:33 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
I have tracked the problem down to a dogey ECU or harness plug. Has anyone got a spare of either that they can lend me to test with?


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

5Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sat Aug 04, 2018 9:50 am

charlie99

avatar
VIP
VIP
@MarcS wrote:I have been riding around the paddock again and noticed that my left indicator is not working. I have cleand the plug on the relay and started wondering. Is it possible that the starter is the culprit of the engine cutting out and back in again??????? It seems to be the problem with the blinker.
Is this even possible?

blinker issues and running issues are usually associated with a bad earth , and a poor working set of relays , ie load shed relay , fuel relay , and blinkers playing up is just a clue to a bad earth through the starter motor for the load shed relay etc

I recon go through the fuse carriers clean them up ,locate a couple of standard relays , and work out the logic of the load shed relay ...and get one from a wreckers after you have figured out the type that will work for that location ..they are not all the same
replace the earth cable completely  from battery to frame  and service - clean the starter brushes ...not hard to do ...and worth every cent of the time spent

good luck marc


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O
    

6Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sat Aug 04, 2018 10:17 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
I have cleaned the handlebar switches, all the earths, added an earth from the starter bolt and under the tank to the gearbox/battery earth but didnt think to replace the original lead. I have cleaned the pins on every connector that I can find and will start on the starter tomorrow. It still bothers me that it will run ok if I hang on to the plug at the ECU, That leads me to believe that I have an issue there. Either in the harness or the unit its self


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

7Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sat Aug 04, 2018 10:50 am

charlie99

avatar
VIP
VIP
the hes (hall effects sensor ) cable is covered with a boot marc as it gets to the harness

might be a good idea to clean both sides of that also    its usually a flat pin 4 pole connector …+ and shield

and a short cable off the ignition brain .

 I wonder if you holding that brain connector your also moving that short lead ? 

the connector with pins on the ecu  can be cleaned up pretty easily ...but the socket (on the cable ) should also be cleaned  as it does pass some electronic signals  to the under seat injection control computer

I have successfully used some cardboard strip about the right size  to probe the socket of the ecu to the loom ...with a quick surface spray of electronic cleaner  to start with ...then deoxit after the strips came out clean rather than dirty looking

good luck mate ...keep at it


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O
    

8Back to top Go down    Fixed it!!!!!! on Sun Aug 05, 2018 4:10 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
After spending yesterday evening having a beer with the bike and doing some serious reflection, I decided to pull the ECU to bits and see if it was anything obvious. I have very limited knowledge of computer boards but anything was worth a go. 

So this morning  my hangover and I started the bike and pushed down on the ECU and the motor stopped. I pulled it out, removed the screws, bent the retainer clips back and removed the lid. The main board was fairly clean looking but had a fair bit of movement in its retainers. There is a hole with a post in one corner of the board that looked like it should have a screw through it but the screw was missing. I used a computer tower screw in there and the first thing it did was snap off. It did however stop the movement of the board. Upon refitting, everything works as it should and the bike is running like a dream. I put a dot of super glue between the board and broken screw just to make sure.

lol! lol! lol!


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

9Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sun Aug 05, 2018 5:43 am

charlie99

avatar
VIP
VIP


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O
    

10Back to top Go down    Re: Cleaning ECU pins and receivers on Sun Aug 05, 2018 11:03 am

MarcS

avatar
Silver member
Silver member
@charlie99 wrote:
Happieness is doiing laps of our block with the Mrs on the back without the constant cutouts . Life is good


__________________________________________________
K100rt ex plod bike 5/1990.



I have no problem with authority. Just some of the morons that are paid to enforce it.
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum