BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


Ruddiger

Ruddiger
active member
active member
Im working on a friends K1, first had ABS probs but they are all sorted now,
everything now works as it should but the warning light is now coming on when i run it with lights,
On startup it comes on as normal and i press the front and rear brake and it goes out until i turn the lights on, and then it stays on solid unless i turn the lights off again
Is this normal or is there something i can check.

I have a haynes manual but it does not go into any detail about the warning light!!

    

RicK G

RicK G
VIP
VIP
Your tail light is probably not working and if it is then change the bulb. No guarantee but that is the usual problem.


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

Ruddiger

Ruddiger
active member
active member
cheers Rick,
the brake & tail lights both work and i have replaced both with new just to check

    

Corkboy

Corkboy
Life time member
Life time member
The warning light (at least on my K100RS '87) only warns of failure of the rear brake and rear light.

So what you are seeing is "normal" - in that it thinks that the tail light is blown.

You are correct in that, if it goes out when you press both brake levers - the brake light is working. If it turns on when you turn on the lights, then the rear tail light isn't working - or in your case it "thinks" it isn't working. If you are sure that the rear light is working, then it is a problem with the warning light mechanism - but to do with it's reading of the rear light. Hope this makes sense.

You will have to go through the wiring diagram to check the various componants.

Were there any changes to the tail light? Different wattage bulb? LED bulb etc?

The warning light does not warn about the front light.


__________________________________________________
Regards,

Corkboy '87 K100RS SE (The black one - one of the two bikes I'm sorry I sold)
             '87 K100RS 0140995 (Gone)
             '97 K1100LT 0188024 (Gone)
             '08 K1200GT Wedge - but still a K
             '08 Transalp 700
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
we have seen a fair bit of corrosion around the taillight and connections
you will notice a molex type connector just before it goes to the actual tail lamp assembly

worth cleaning up those , and also the spade connections to the actual assembly on the tail light ,,,deoxit is brilliant stuff for most of these issues


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWarning light staying on when running headlights Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

Ruddiger

Ruddiger
active member
active member
Hmmmm, will take a look through the connections this morn and see if i can find anything causing the prob, could it be the relay?
searched the forum and a lot of probs seem to relate to that so would it be worth checking?

    

Corkboy

Corkboy
Life time member
Life time member
@Ruddiger wrote:Hmmmm, will take a look through the connections this morn and see if i can find anything causing the prob, could it be the relay?
searched the forum and a lot of probs seem to relate to that so would it be worth checking?

I don't think there is a relay in the bulb checking circuit. I'd check the connections as Charlie99 suggested.

If you are referring to the starter motor relay, then that causes problems when the battery is low. The low power causes the contacts to not close properly when starting. The current arcs between the relay contacts, which welds the contacts together (don't ask how I know). A different, though common problem, and had no bearing on the issue you are having with the warning light.

At the moment, my money would be on a poor connection back to the check light from the tail light bulb. So the bulb lights as it has power and ground, but the power isn't travelling back to let the warning circuit know that the bulb circuit is closed, i.e. the bulb is ok and lighting.


__________________________________________________
Regards,

Corkboy '87 K100RS SE (The black one - one of the two bikes I'm sorry I sold)
             '87 K100RS 0140995 (Gone)
             '97 K1100LT 0188024 (Gone)
             '08 K1200GT Wedge - but still a K
             '08 Transalp 700
    

Ruddiger

Ruddiger
active member
active member
sorry, i meant the mwu(bulb monitoring unit) not a relay, saw a few posts about them causing trouble,
checked the wiring and its good, the wires run straight from the terminals on the bulb holder straight to the electrics box,
also tried swapping the bulbs and the holders from the brake light around to see if that would make a difference but no joy!

thought i had it at one point when it went out but it had blown the fuse.......

    

Ruddiger

Ruddiger
active member
active member
problem solved Smile

borrowed a bmu from another k100 and the warning light didnt work at all so put the original one back in but gave it a couple of taps incase it had got stuck and it worked!

cheers for all the help guys

    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
sounds like you have the old bad solder issue in that bmu

some one else posted similar issues in here just a few days ago


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWarning light staying on when running headlights Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum