BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Help....fan problem Empty Help....fan problem on Sat Aug 10, 2013 4:51 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
ok I read Inge K's various feed's , and thanks for them Inge.

My fan is not running.
It was stuck but I freed it up and it is not moving freely.
I ran the engine until it was nearly in the red but fan not running.
Is it a case of removing tank to get at relay.
Can I get at the fan connector by removing the right side lower fairing.

ta
Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

2Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Sat Aug 10, 2013 6:58 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
On a K11, you find the fan connector under the tank.

Since the fan was stuck, have you checked the fuse?
Easy check, horn test, same fuse....

The Motronic unit grounds the relay coil via pin 2.

Could also be a idea to check the temp sensor/connections, pin 21 and 32...
compare with the temp/resistance values found in the troubleshooting diagram
at the portal.



From Flying Brick:

Help....fan problem Motron11


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

3Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Sun Aug 11, 2013 3:03 am

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
Hi Inge,
Yep fuse and horn all good.
So will continue check's as you have said.

Many thanks
Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

4Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 4:39 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
I found the fan connector under the tank.
tried 12v on it and nothing happens.
Am pretty sure it's the correct connector and wire's go straight to motor.
so looks like a new fan ....

Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

5Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 5:20 pm

92KK 84WW Olaf

92KK 84WW Olaf
Life time member
Life time member
I have a K100 fan sitting in my shed if it is the same one. Got it from Motorworks in February. No need for it as it was for the K100 which is now off road.

Olaf


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 100,380 miles
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell No 33,600 miles
    

6Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 5:23 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
Thanks Olaf,
I'll check and get back to you

Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

7Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 5:34 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
hi Olaf.
Is it ENA60427
Seems to be same for K75 K100 and K1100
Looks like we might have a go. 
I just want to check the motor before I finally write it off. 

Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

8Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 7:21 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@DeRodster wrote:I just want to check the motor before I finally write it off. 

Rod
 Common problem is fried brush holders........


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

9Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 8:07 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
Yes Inge,
I was coming to that idea myself.
It seems as if one brush is in contact as I can hear it but with 12v on the connector....zilch.
what a pity.
I got the back off the fan motor but it is impossible to remove it completely without moving the radiator forward......
so I will leave it for now and put it all back together for the weekend coming.
Then we will see what to do

adios


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

10Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 8:09 pm

92KK 84WW Olaf

92KK 84WW Olaf
Life time member
Life time member
Rod,

I am away all day Tuesday, heading to Limerick early for 9am meeting and taking the bike. I could get it in post on Wednesday or could take it some of the way up........

The fan is only really an issue if you are sitting or idling in traffic. Once moving the fan is not used. I was able to keep the K out of the red by cutting the engine in heavy traffic. If you have a temperature gauge you could probably manage this quite well. If the weather is not as hot as recently and you are doing a straight run with little slow driving you will probably get by.

I will PM my mobile.

Olaf.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 100,380 miles
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell No 33,600 miles
    

11Back to top Go down   Help....fan problem Empty Re: Help....fan problem on Mon Aug 12, 2013 8:36 pm

DeRodster

DeRodster
Life time member
Life time member
Hi olaf,
tks for the pm and I replied. will call you Wed.

Indeed it's only been noticeable lately in the warm weather....certainly I did'nt notice it before.
At least I know what it is now.
just got to avoid stopping and traffic lights...that'll be more fun anyway

ride on

Rod


__________________________________________________
1992 K1100LT 6455194
1943 BSA WM20
1979 Yamaha DT-175
1974 Triumph 3TA / 5TA
1974 Honda 100
1969 Honda 50
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum