BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Bike not starting Empty Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 2:31 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
Hey all, I am befuddled by this latest development. I got the fuel tank patched, and for the past couple weeks all was well. Today I went out and rode around here in Greenville, SC and had no problems with multiple short hops. When I got back to the campground my RV is parked at, I pulled up to the office to check in and shut it down. I came back out and hopped on and turned the key ... and got nothing. The alt light illuminated faintly and that's it. I flipped the kill-switch back and forth and it makes a little whine sound when it is in the "off" positions, but nothing else. The battery has plenty of juice, and there are no loose connections that I can find anywhere. Anybody have any thoughts on a troubleshooting course of action?

Many thanks in advance,

Paddy


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

2Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 2:45 pm

Kyle10

Kyle10
Life time member
Life time member
Starter relay, my guess. Heat can send a weak one into a hissy fit. 
Make absolutely certain that your grounds are perfect, too.


__________________________________________________
1985 K100rt 0052183
1983 Honda VF750 007713 
    

3Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 3:49 pm

Avenger GT

Avenger GT
Life time member
Life time member
Check the earth connection from the battery at the gearbox end. Corrosion here can cause this problem.

    

4Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 4:08 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
Ground connection is good, with no corrosion. Battery connections are good also and battery condition is good, though not GREAT after all the start attempts, but it is still showing 12+ volts on the multi tester. I would like to pull the relay and check it out, is there any trick to removing the "magic box" under the seat? I don't have a repair manual with me, and would prefer not to eft it up by making ham-fisted attempts at its removal.

Thanks again!


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

5Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 4:50 pm

walfish

walfish
Life time member
Life time member
Turn the ignition on engage first gear and rock the bike backwards and forwards against the gears, clutch in then hit the start button.
If it starts, then your starter motor brushes either need renewal or cleaning.

Bike not starting 22936


__________________________________________________
Bike not starting Uk-log10 88 K 100  0033026 
   
                            92 K 1100 LT  6455097
    

6Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 5:18 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
Thanks for the input everyone. The relay was a red herring. I pulled it and opened it up and it looks perfectly fine. Both contact open fully, and spring closed and open again without a hitch. I didn't even need to clean it, it literally looks new. Maybe it is (?!?!)

Anyway, I was turning the key off and on and working the kill switch with some wd40 and suddenly it lit up. As soon as I hit the start button, the same thing happened and it hasn't come back around since. Is it possible that the ignition switch and/or the kill switch are cooked/corroded/dirty? Could that be causing the issue?

PS: I tried the rock & roll in first thing—even though I figured it was moot. But, best to try it all I suppose.


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

7Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 7:32 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
Well, I've thrown in the towel for the day. I ended up bypassing the ignition switch and it didn't change the result, so I have ruled that switch out as a possible issue. Maybe it is the ignition relay itself? I am about at the end of my comfort level, and without shop space and possessing only rudimentary tools ... I am thinking it might need to go to the Doctor. Ugh.


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

8Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 7:47 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
If this and that powered by the LSR (headlight, horn, flashers) functions,
it's likely that the problem is in the kill switch or this circuit.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

9Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 8:07 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
Hey Inge, thanks for the input. The headlights do come on when switched, although I haven't tried the turn signals/horn/etc. I'll do that tomorrow morning. Is it possible to bypass the kill switch to test it?


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

10Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 8:19 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
At the RHS switch connector under the tank you find a green wire which is the
kill switch input, and a green/yellow wire which is output.

You could try and bridge these two with the connector still connected and see
if it makes any difference at the warning lights in the instruments.

Here  is a link, with a how to dismantle RHS switch assy for cleaning.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

11Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Tue Sep 30, 2014 9:01 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
I will try the disassembly and cleaning tomorrow ... fingers crossed!


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

12Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Wed Oct 01, 2014 3:49 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
YESSSSSSS!!! I got to work on the kill-switch at lunch and ... lo and behold ... lots of corrosion and gunk! I tested it by jumping the terminals in the switch and it came to life! A good hour of cleaning and degreasing, then some fresh dialectic ointment, reassembled and ... VIOLA!cheers

So now the sun is shining, there is a bike night gathering at a local joint, and I am gonna take the old girl out for a night on the town!

Thanks to everyone who piped in, this forum has proven itself to be worth every penny of admission ... and then some!

Bike not starting 22936
Cheers, y'all!


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

13Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Wed Oct 01, 2014 4:02 pm

Kyle10

Kyle10
Life time member
Life time member
SWEET!  Bike not starting 502531
Doncha love cracking a puzzler?


__________________________________________________
1985 K100rt 0052183
1983 Honda VF750 007713 
    

14Back to top Go down   Bike not starting Empty Re: Bike not starting on Wed Oct 01, 2014 4:05 pm

K100Sprint

K100Sprint
active member
active member
TOTALLY! The most satisfying thing in the world is exorcizing gremlins! And there is nothing better for putting one in touch with a new mount than diving into issues like this. As the old song says:
Bike not starting 652573"Getting to know you, getting to know all about you ..."


__________________________________________________
May the road rise to meet you ... and may gas prices drop substantially.

1985 K100 w/ Sprint fairing
Member BMWMOA #64178
Member GNBMWR #118
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum