BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


Bonzo

Bonzo
Gold member
Gold member
After a lay up for best part of a year, I bought (and installed) a new Odyssey battery.

Once fitted, I turned the ignition key and the fuel pump kicked in and the lights came on, on the dash. The headlights, indicators etc all worked, but on pressing the starter...nothing happened :pale:

There's no attempt from the starter motor, but no 'electrical' clicking whatsoever (no the kill switch wasn't on & I wasn't in gear - or sidestand down).

It was working fine last year 

Any ideas?

Could it be the starter relay - and if so where is this located?

Thanks

Bonz

    

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Bonzo wrote:
Could it be the starter relay - and if so where is this located?


In the relay box, rear RHS.......check that you got ground and signal in at the small connector.

Permanent ground on the brown wire, 12V+ on the black/yellow wire when the button is pushed.

If no power, next place to check is the connector to the RHS switch assy under the tank.
(input to the starter button is a black/green wire).


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

RicK G

RicK G
VIP
VIP
Try pulling the clutch lever in while starting even if it is in neutral.


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

92KK 84WW Olaf

92KK 84WW Olaf
Life time member
Life time member
My RT will only start if the clutch lever is pulled in, even if its in neutral.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 102,500 miles
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 36,188  miles
    

Bonzo

Bonzo
Gold member
Gold member
Yeah, I always pull the clutch in before starting.

Cheers Inge K, Ill give that a look at over the weekend.

Thanks all

Bonz

    

Bonzo

Bonzo
Gold member
Gold member
Well, it's good (if not baffling) news.

Equiped with a test meter and a few tools this morning I went into the garage to investigate. I thought before I got stuck in Id give her a try - lo & behold she fired up sweet as a sweet thing.

There's usually a reason for everything and it may one day come to bite me in the ass but Im not gonna worry about it now. Im just gonna ride it.

The ABS lights are still flashing despite a couple of re-sets, but that's another story. For now, the old girl breathes again Very Happy

Thanks for your suggestions folks.

Bonz

    

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Hope you're not to far from home when she bites.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
aye indeed inge ..

good luck !


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O1990 K100RS 16v. Brand new battery - but no start :-( Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

92KK 84WW Olaf

92KK 84WW Olaf
Life time member
Life time member
My money is on earthing or battery. For what its worth on my car the ABS acted up if the battery was not good, ie low voltage etc.

Over the the years had a few brand new batteries that didn't work. Loose plate inside one did strange things.

Its possible for the clutch lever wiring to go erratic too so just check that one out.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 102,500 miles
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 36,188  miles
    

MikeisonTV

MikeisonTV
Silver member
Silver member
If the instrument panel powers, the pump spins...then it could be the starter relay, starter...or? 

One of my girls does this every now and then and there's "clicking" coming from the relay...does that mean I need to swap the relay?


__________________________________________________
Yep! I'm flipping through the air....that ain't good.
    

92KK 84WW Olaf

92KK 84WW Olaf
Life time member
Life time member
Pump spins when button is pressed?.

You could have bad earth or bad battery or just simply a low battery, or starter brushes needing cleaning/replacing.

All easy, but don't keep trying it if you only get a click, it may weld the relay and destroy it though there are posts on repairing it.

Starter is easy to remove and the brushes are cheap, even from BMW.

Start with checking earths especially the one over the gear lever, on the gearbox casing.
Check the battery is good and enough cranking power. One on the Rover here failed a few weeks ago but still showed 12.6V so that's not a reliable test on its own. Swap with a known good battery?
Starter is easy to remove and clean. It slides back but needs wriggle but not too much as there is an o ring seal. Two allen bolts keep it in place.
Two long crosshead screws, but mark the casing before you open it up so that you put it back right.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Alaska Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 102,500 miles
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 36,188  miles
    

MikeisonTV

MikeisonTV
Silver member
Silver member
Battery tested and is solid. The fuses too. I noticed the headlight and horn were also out and I saw on another post that's a tell it's the starter brushes. So I yanked it last night for cleaning.


__________________________________________________
Yep! I'm flipping through the air....that ain't good.
    

MikeisonTV

MikeisonTV
Silver member
Silver member
Meant to update this. Robmacks starter cleaning tutorial post saved the day! She lives!


__________________________________________________
Yep! I'm flipping through the air....that ain't good.
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
woohoo ! ...good work


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%O1990 K100RS 16v. Brand new battery - but no start :-( Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum