BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Acewell 2853 questions again on Tue Nov 18, 2014 4:55 am

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Sorry to start another thread on the 2853 acewell but the others are quite old with past members no longer being on etc.

Green black (6) is supposed to be power 12v correct on the gauge connector. I'm not getting any reading. Any ideas?

I've checked the fuses.. I figure there is something simple when you are in the know:0



Last edited by Raf-1200 on Tue Nov 18, 2014 5:00 am; edited 1 time in total (Reason for editing : not enough info)

    

2Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Tue Nov 18, 2014 5:11 am

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Brakelight is in the same circuit, does it function?.....with the ignition switched on.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

3Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Tue Nov 18, 2014 5:20 am

RicK G

RicK G
VIP
VIP
Check the fuses with a meter not just a visual check. Those blade type have a habit of going open circuit and still looking OK.  I have been caught in the past and others I know also have so it's always worth a check.


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

4Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Tue Nov 18, 2014 5:29 am

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
To get power to fuse #1 also the kill switch must be in the on position.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

5Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Wed Nov 19, 2014 8:54 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Well this is embarrassing..... Thanks Inge;)

So now that problem is sorted. I'm onto the relays. Also going with led indicators so have to install resistors in the line.

    

6Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 3:47 am

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Still headaches! I've wired up my relays into a neat little box.

The indicators work and the high beam work.
Oil light works
Neutral light does work but STAYS ON through all gears:/
I've done the fuel relays as well but not a huge deal if it's not working yet....

So purple goes to relay 4. 30 position. This is the neutral light. Any ideas why this might stay on?

    

7Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 3:51 am

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
As an explanation to the rest I've put
Orange - 19
Light green - 15
Grey - 11
White - 17
Black - 13
Brown - 1
Blue - 7
Not worrying about hazard so have done nothing with light blue

    

8Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 7:39 am

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
About neutral always on, I would guess that you have done something wrong
when wiring the relays.
But a shorted clutch switch and a incorrect mounted diode also can cause this.

About Blue - 7, this is for a fuel level indicator on the Acewell, on your -84 you
don't have a fuel level sensor......


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

9Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 4:25 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
I think you may be right Inge. Tell me, on the 4 relay schematic that is floating around about this, the top diamond says switched power 12v+.

I've connected all 4 wires (the 3 86's from the first 3 relays) to the 30 from the first relay and hooked that all up to green/black at pin 5.

Is that right?

    

10Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:07 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
30 on the fourth relay should be connected to purple wire to the Acewell.
86 on the fourth relay should be connected to 87 on the third relay before the diode.
85 and 87 on the fourth relay should be connected to ground.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

11Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:25 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
ahha. 86 before the diode? What diode?

[url=[/url]">Acewell 2853 questions again K100relayorientation_zps24e68637

    

12Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:28 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
[url=[/url]">Acewell 2853 questions again K100relaydiagram_zpse9c10742

    

13Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:29 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
I haven't put the diode in... that could be my mistake:/

Can you look at the first photo Inge and tell me if the rest looks right to you?

Cheers
Raf

    

14Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:35 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
The designation codes which is written with a pen is wrong.

1 = 86
6 = 85
7 = 87
12 = 30


Is it mechanical or solid state relays? Solid state won't function.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

15Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:46 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Ahhh Thanks. Mechanical I assume. I hear it clicking when I hook things up so I assume it's working?!

Very annoying. The numbers were written in by the guy at Jaycar so probably shouldn't base everything on the assumption that he knew what he was talking about! EVERY one wrong .. haha unbelievable

Thanks again Inge:)

    

16Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:47 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Raf-1200 wrote:
I've connected all 4 wires (the 3 86's from the first 3 relays) to the 30 from the first relay and hooked that all up to green/black at pin 5.

It should be connected to the black/green at pin 6.

At pin 5 it shouldn't be any power unless neutral is selected or clutch pulled
(or connection to clutch switch shorted).


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

17Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:52 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Raf-1200 wrote:I haven't put the diode in... that could be my mistake:/

The only difference it would make is that your neutral light would be on every
time you pull the clutch. (if the clutch switch still is present, of course).


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

18Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 5:58 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Raf-1200 wrote:Very annoying. The numbers were written in by the guy at Jaycar so probably shouldn't base everything on the assumption that he knew what he was talking about! EVERY one wrong .. haha unbelievable

The terminal designations used is the german DIN standard used on (most)
European vehicles, I would guess that they isn't so familiar with that on Jaycar.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

19Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 6:42 pm

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Yeeha. We have neutral!!!

Now I've put the 86's to pin 6 as you said.

I thought the black/green to start button was pin 6 so it goes to pin 5 correct?

    

20Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 6:46 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Hmmm........probably to much Tuborg green for this evening Beer drinker .
You was correct with the colour code, but wrong pin #.


Pin 5 = black/green to start button/clutch switch.
Pin 6 = green/black, switched power.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

21Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Thu Nov 27, 2014 10:08 pm

rapt

rapt
active member
active member
@Raf-1200 wrote:Well this is embarrassing..... Thanks Inge;)

So now that problem is sorted. I'm onto the relays. Also going with led indicators so have to install resistors in the line.

Instead of using resistors for the led indicators (they get hot and you have to find somewhere to mount them)
Open up the relay and cut pin 7 on the chip or use a knife and cut the track on the circuit board to break the connection. 

Instructions here 
http://classickbikes.com/ckb.tech/0.ckb.tech.files/ledoemflrelay/ledoemflrelay.htm

    

22Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Fri Nov 28, 2014 10:29 am

Raf-1200

Raf-1200
active member
active member
Yep and now it works like a dream. Diode installed and everything. Going to box up my little unit and get my tank back in.

Thank you for all the help. I haven't had much luck with the fuel meter by the looks of it, but still stoked with the results so far. Thanks Inge

    

23Back to top Go down   Acewell 2853 questions again Empty Re: Acewell 2853 questions again on Fri Nov 28, 2014 11:22 am

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Raf-1200 wrote: I haven't had much luck with the fuel meter by the looks of it,

Have another look at reply #8.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum