BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Help guys Empty Help guys Fri Jun 25, 2021 11:34 am

Jibe

Jibe
active member
active member
I've recently changed my injectors to bosch ev14 a upgrade from tills in Germany, piece of cake to fit and the bike was great and very responsive then all of a sudden on a ride out the revs went high and idle was 17k ish I backed the idle screw right off until it wasn't touching the base, revs stayed the same. I've checked for air leaks and throttle Cable tension and also removed the tps just in case that was keeping the butterfly's open. Nothing is getting in the way of the tb's to prevent the idle Screw from not seating. I'm thinking maybe the maf but unsure so I'm putting it out there Help............ 🤔😬

    

2Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 11:35 am

Jibe

Jibe
active member
active member
Forgot to mention it happens when the fan kicks in

    

3Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 11:53 am

moriarti

moriarti
Life time member
Life time member
Hi Jibe, idle AT 17K affraid I hope you mean 1700rpm Very Happy
Do we take it that it runs normally UNTILL fan kicks in then is normal again when fan stops,


__________________________________________________
1984 k100 rs red/black VIN  0004449
    

4Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 12:10 pm

Jibe

Jibe
active member
active member
17K can you imagine... Whoops it ticks over a little lumpy and revs jump up as it gets warm like a magic trick. I cut the engine after the fan kicks in and never waited to see if the revs drop IF the fan stops spinning, I expect my neighbours are planning to string me up.... Temp switch maybe???

    

5Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 2:09 pm

moriarti

moriarti
Life time member
Life time member
@Jibe wrote:17K can you imagine... Whoops it ticks over a little lumpy and revs jump up as it gets warm like a magic trick. I cut the engine after the fan kicks in and never waited to see if the revs drop IF the fan stops spinning, I expect my neighbours are planning to string me up.... Temp switch maybe???

Good place to start,  study


__________________________________________________
1984 k100 rs red/black VIN  0004449
    

6Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 2:17 pm

Laitch

Laitch
Life time member
Life time member
@Jibe wrote:17K can you imagine . . . 
No. The tachometer faceplate numbers only reach 10K. The idle is likely at 1700 revs.

You might be have bumped the idle speed control (choke) lever on the clutch lever assembly or the lever's adjustment linkage down by the throttle switch. Find adjustment instructions in your shop manual and check it.
Help guys Scree157


__________________________________________________
1995 K75 81,000 miles
Help guys Usa-lo10
    

7Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 4:00 pm

Jibe

Jibe
active member
active member
I've removed the fast idle as I like to twist and go 👊👉 so can't be that unfortunately

    

8Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 5:26 pm

Laitch

Laitch
Life time member
Life time member
@jibe wrote:I've removed the fast idle as I like to twist and go Help guys 1f44a.png?v=2.2 Help guys 1f449.png?v=2.2  so can't be that unfortunately
You've made yourself quite the bomb there. cheers  It wants to go fast regardless of your intentions.   Smile

This condition seems to coincide with your recent labors; therefore, it seems to me like the disconnection of a plug or mechanical interference is at its root rather than an electronic component's out-of-the-blue failure. 

If the engine was running sluggishly before you installed the replacement injectors, you might need to readjust the air screws on the throttle bodies. If that brings down the revs then you'll need to balance the throttle bodies and adjust the CO.

How long does the engine run before the fan kicks in?


__________________________________________________
1995 K75 81,000 miles
Help guys Usa-lo10
    

9Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 5:42 pm

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
@Jibe wrote:I've removed the fast idle as I like to twist and go 👊👉 so can't be that unfortunately
But is it possible the removal is the cause?


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 37,190 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

10Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 6:42 pm

Jibe

Jibe
active member
active member
The bike idles nice when cold but holds revs slightly when throttle is snapped back. As I said early nothing is getting in the way and the throttle cable has enough play the problem appears when it's nice a warm which is pointing me to the temp sensor. The fan kicks in after a few minutes like you would expect on a early k100 lump as they run hot. Was thinking of hooking up a lead to swap over the resistors!!?? Is this problem ringing any bells to anybody

    

11Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Fri Jun 25, 2021 8:59 pm

Point-Seven-five

Point-Seven-five
Life time member
Life time member
I suspect that by removing the fast idle control you have allowed the mechanical linkage it controls to float freely, allowing at least one or more of the throttle bodies to open slightly even when the throttle is closed. A warm engine doesn't require much additional airflow to substantially increase the idle speed.

The fast idle control not only opens the throttle butterflies, but also pushes the mechanism to a closed position when deactivated. This is important because the fast idle mechanism overrides the main throttle.


__________________________________________________
Present:
1994 K75RT
1991 K100RS
1988 K100RS SE

Past:
1994 BMW K75S
1992 BMW K100RS
1982 Honda FT500
1979 Honda XR185
1977 Honda XL125
1974 Honda XL125
1972 OSSA Pioneer 250
1968 Kawasaki 175
    

12Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Sat Jun 26, 2021 6:21 am

Laitch

Laitch
Life time member
Life time member
@Jibe wrote: The fan kicks in after a few minutes like you would expect on a early k100 lump as they run hot. 
I wouldn't expect that, if by few you mean five minutes or less.  The coolant in your moto might need replacement or topping up; the cooling system might need flushing.


__________________________________________________
1995 K75 81,000 miles
Help guys Usa-lo10
    

13Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Sat Jun 26, 2021 9:22 am

Dai

Dai
Life time member
Life time member
Addition to .75: if you've replaced the TB oetiker clips with worm drives, be sure the fast idle mechanism is not snagging against against the worm drive.


__________________________________________________
1983 K100 upgraded to K100RS spec, 1987 K100RT
Others...
1978 Moto Guzzi 850-T3, 1979 Moto Guzzi 850-T3 California,1993 Moto Guzzi 1100ie California
2020 Royal Enfield Bullet 500
    

14Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Sat Jun 26, 2021 10:26 am

Jibe

Jibe
active member
active member
Nothing is snagging. I had the body's off on the build last year and replaced the clips like for like with new. It's doing me head in

    

15Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Sat Jun 26, 2021 2:08 pm

Dai

Dai
Life time member
Life time member
Also suspect your throttle cable. Disconnect it at both ends and pull gently to feel for any snags (snags = breaking/broken strands). It only takes one broken strand to screw up the throttle. I think the fan might be a red herring - disconnect it and then see what happens. It won't damage the engine unless you're short of coolant and get it really, really hot.


__________________________________________________
1983 K100 upgraded to K100RS spec, 1987 K100RT
Others...
1978 Moto Guzzi 850-T3, 1979 Moto Guzzi 850-T3 California,1993 Moto Guzzi 1100ie California
2020 Royal Enfield Bullet 500
    

16Back to top Go down   Help guys Empty Re: Help guys Sat Jun 26, 2021 5:48 pm

Jibe

Jibe
active member
active member
Double checked throttle cable which is fine. Went to it today and would not fire up, I ended up having a look at the coolant temp sensor all clean and reading 2.2k on both sides happy with that contacts on plug and sensor are clean. When I pull the connector off the bike fires OK soon as I place it back the idle goes up to about 1.5k and then drops to a stall. I'm now thinking maf adjustment as I have fitted the ev14 injectors????

    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum