BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Weird Starting Empty Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 2:59 pm

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
What am I missing? My engine was out for the last six months and this is what I get. It would not start, injectors working, sparks working. In desperation I removed the hose from the manifold to the air filter, now it starts!! Tried another air flow meter, same thing. Put the hose back on and it stops!! I took out the plugs and they were black, put in a new set and put everything back together and away it went. Tried again a while later and no start, took of the hose and it started. What is stupid me missing?Very Happy

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

2Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 4:58 pm

charlie99

charlie99
VIP
VIP
open circuit temp sensor ?

pin10 on injection computer


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWeird Starting Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

3Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 5:15 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Normally it should just run on idle without the AFM, and stop as soon you open the throttle.

I`ll guess it`s another cause for the engine to run to rich, and connecting the AFM is the last drop pushing it over the limit.

1. Some weird wiring, so the Jetronic receives a starting enrichement signal?
2. Short in TPS or wiring, so the Jetronic receives a full throttle signal?
3. An open temp. sensor circuit wouldn`t affect things this much I`ll guess, but you never know (check both water and air temp.)?


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

4Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 5:22 pm

charlie99

charlie99
VIP
VIP
yep good spotting there inge ..tps could be right


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWeird Starting Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

5Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 6:02 pm

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
@charlie99 wrote:open circuit temp sensor ?

pin10 on injection computer

Ok here is the sequence of events,
read Charlie99's post,
go to shed,
check pin 10,
reading open circuit,
check wiring cant find anything wrong,
wriggle connector and correct reading appears Very Happy
assemble air trunking
press starter button
engine starts on first turn Very Happy Very Happy Very Happy
Total time 5mins max
That will teach me to RTFM Very Happy Very Happy
Tomorrow I'll have a better look at the connectors as these spent a few hours under salt water two years ago, I'll report my findings here.
I presume when the ECU sees open circuit it increases fuel delivery? Why?

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

6Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 6:11 pm

Crazy Frog

Crazy Frog
admin
admin
And.... we don't charge VAT on cyber troobleshouting!
Good man Charlie(99)...Brown. (maybe only NA cartoon?)
Weird Starting 212902


__________________________________________________
Weird Starting Frog15Weird Starting Logo2101986 k75, 1985 K100rt, 1985 K100rt/EML GT2 sidecar, 1999 K1200lt/Hannigan Astro Sport sidecar.
    

7Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 6:22 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Hover K100 wrote:I presume when the ECU sees open circuit it increases fuel delivery? Why?
The ECU thinks, ..oh...we`re moved to Antarctis.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

8Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 6:24 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Crazy Frog wrote:Good man Charlie(99)...Brown. (maybe only NA cartoon?)
Weird Starting 212902

+1. Weird Starting 112350


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

9Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 7:10 pm

charlie99

charlie99
VIP
VIP
@Inge K. wrote:
@Hover K100 wrote:I presume when the ECU sees open circuit it increases fuel delivery? Why?
The ECU thinks, ..oh...we`re moved to Antarctis.

Weird Starting 44271


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWeird Starting Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

10Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Mon Apr 09, 2012 7:53 pm

mike d

avatar
Life time member
Life time member
Tomorrow I'll have a better look at the connectors as these spent a few hours under salt water two years ago, I'll report my findings here.

Knowing that little gem of information may have raised a few questions on connector cleanliness Wink

Mike

    

11Back to top Go down   Weird Starting Empty Engine and transmission on Tue Apr 10, 2012 12:47 am

RT

RT
Life time member
Life time member
Methinks there is a story lurking in there somewhere with the salt water reference and your stated location 8"above sea level?. Don't leaves us dangling.
RT

    

12Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Tue Apr 10, 2012 6:48 am

charlie99

charlie99
VIP
VIP
lol rt..."hovers" nick reflects exactly what he uses the k100 motor for ....a hovercraft ...over land and sea no less

glad you found it mate ...


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OWeird Starting Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

13Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Tue Apr 10, 2012 6:46 pm

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
Update, checked everything again tonight and water temp sensor gave the correct reading so put everything back together. Pressed starter button once to pump up fuel, pressed again and it started first turn even without the fuel enrichment to pin 4 connected. Very Happy. Humming very nicely.
Yes this K usually is 8" above the land or water but two years ago I did have an "incident "and ended up with it 8" under water for about 3 hours.I dont know of any other K that was put the right way up by one of http://www.rnlisunderland.org/photographs/rnli/pg76ph39.html Got it back home and drained the oil, put the ECU's in a bucket of fresh water and washed everything down. Dried out the ECU's and put it back together, ignition module had lost one spark but the injection module worked!!. The starter clutch went intermittent but a few runs on diesel oil cured that. Some time later one of the coils went on fire and when we tested the other one it popped as well. We think it was boiling water internally. At the moment its running its original starter, AFM, wiring and other electrical bits.
It drives through a centrifugal clutch to a oil filled bearing block via a short shaft with two rubber joints and then through a toothed belt to the main fan. The pitch on the fan is matched to the K's power and it cruises around 50kph at 4000RPM on calm water.

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

14Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Tue Apr 10, 2012 7:25 pm

88

88
Life time member
Life time member
@RT wrote:Methinks there is a story lurking in there somewhere with the salt water reference and your stated location 8"above sea level?. Don't leaves us dangling.
RT

+1

...Would I have seen a youtube clip of you using that craft on one of our inland lakes????

88KE


__________________________________________________
Weird Starting Ir-log11 88....May contain nuts!Weird Starting Ir-log11

"The world is a book and those who do not travel read only one page." - St. Augustine from 1600 years ago & still true!

Bike: K100LT 1988. 0172363. AKA the Bullion Brick! Mods: k1100 screen and stands.
K1: 1990. 6374189. Custom Stealth Black paint.
    

15Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Thu Apr 12, 2012 2:29 pm

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
88KE, On ONE Very Happy lake? We were on Glencar, Gill, Key, Allen, Ree and Derg on our annual meetup last summer and then moved on to a few rivers and some sea trips in Kerry. We were extremely lucky with the weather, if it had been bad we would have got very little miles in.mWe hope to be back on Lough Ree for the May bank holiday so if you are around call in. Here's the clip you mentioned https://www.youtube.com/watch?v=0ZeXyp1gyKc&list=UUdSsRETBAowjOBxiKVMATag&index=8&feature=plcp
The two craft at the start of the vid are K powered, the smaller one later on is powered by a 23hp Honda lawnmower engine.. The engine noise on the clips from my cam is not the K running rough but from a Briggs and Stratton V twin in the nose just under the windscreen which drives the lift fan. Eagle eye watchers may spot that the hand grips are R1100 complete with heat:)
Thanks to Charlie99 the K is running very well and I just need to rebuild the exhaust system and tidy up wiring and fuel lines and shes back ready to go. Anybody know of a (cheap) rev counter that works with it?

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

16Back to top Go down   Weird Starting Empty Re: Weird Starting on Thu Apr 12, 2012 2:58 pm

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
@Hover K100 wrote:Anybody know of a (cheap) rev counter that works with it?
Anything the aftermarket can offer, as long it`s ment for wasted spark igniton system.

It`s using the coil pulse signal, some can be used on both a conventional and wasted spark, by changing a switchs position.

Inge K.


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum