BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

Go to page : Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 2 of 2]


darren 08


active member
active member
thanks for all the help guys i will be cleaning it for next few weeks

    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
Darren, the fuel pumps are just noisey, mine very noisey, can hear mine over the engine even with a full tank of fuel. I dont really hear it anymore until someone (comberjohn) points it out. Very Happy


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

Comberjohn

Comberjohn
Life time member
Life time member
That's because my old '84 pump ain't as noisy.Razz

http://www.johnsdrivingschool.co
    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
Comberjohn wrote:Good point, Olaf, you thread hijacker.
If it's not an original pump it may be worth checking the pump polarity.
It's impossible to get it wrong with the original due different size connectors, but a double check can't hurt.
Remember, cheap stuff first!

John

I only thought of it after you mentioned the pump so its your credit! The Clymer Manual highlights that point.

Olaf


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 49,840 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
Good to hear it fired up, if I'm finished work early on Saturday I'll call down.

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

56Back to top Go down   hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Empty thanks Tue Nov 13, 2012 5:50 pm

darren 08

darren 08
active member
active member
yes sure is noisey but it runs so im a happy man Very Happy thanks you all for yr much appreciated help advice and humour now to cleaan," hover see you weekend"

    

club_c

club_c
Life time member
Life time member
Noisy fuel pump may actually be the noisy fuel return check valve....??


__________________________________________________
"There's never enough time to do it right, but there's always time to do it over."

1988 K100RS SE VIN 01477554
    

Comberjohn

Comberjohn
Life time member
Life time member
Good call, club c.
Forgot about that.

http://www.johnsdrivingschool.co
    

59Back to top Go down   hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Empty hi all Tue Nov 20, 2012 5:25 pm

darren 08

darren 08
active member
active member
hoover k 100 called down to see bike he was very interested and spent while looking at how the bitsand pieces were fitted in ,nice person and im looking forward to seeing the k engine in a hovercraft haha should be interesting:D

    

darren 08

darren 08
active member
active member
in case any body wondering about my avatar i was in france last summer and went to samur forgive my spelling to the tank museum and that bm was there so thats why it put it up

    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
darren 08 wrote:hoover k 100 called down to see bike he was very interested and spent while looking at how the bitsand pieces were fitted in ,nice person and im looking forward to seeing the k engine in a hovercraft haha should be interesting:D
I'm working at home all week so call up some evening, I need some help with fitting that part you gave me Smile.
If the weather improves we can go for a quick blast on the canal Very Happy.

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
Comberjohn wrote:Good call, club c.
Forgot about that.

Would i be correct in thinking that this valve was not used on my bike? Would it be worth pulling the pump apart, maybe its guming up and is struggling to work?

G


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

club_c

club_c
Life time member
Life time member
Not sure on a K1100. RickG can say for sure. As for a gummy fuel pump, some of us have reversed polarity to flush it out. But do that in a bucket, not the tank...


__________________________________________________
"There's never enough time to do it right, but there's always time to do it over."

1988 K100RS SE VIN 01477554
    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
Good idea, wee job for the weekend, should have the fuel level down a bit by then, filled the tank yesterday!


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

Comberjohn

Comberjohn
Life time member
Life time member
Pumps changed after 1/93, Gerard, so yours would be different.
Do not try to pull any of the pumps apart. It will cost you a new one.
Several of us have tried it with faulty pumps and I don't think any of us have been successful so far.
I think the pressure used when they are pressed together is crucial to getting the tolerances correct.
Everything feels like it should be ok but when you crimp it back together, nuffink.

http://www.johnsdrivingschool.co
    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
I was coming up the road tonight from work with a devil on one shoulder shouting "you can do it, just whip her out and pull apart" and an angel on the other saying "you have been down this road before, dont do it, it will be a disaster!". So I will go with John and the angel and leave well enough alone! Thanks John

Gerard


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
Darren, sorry, I seem to have done a bit of hijacking on your thread!

G


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

darren 08

darren 08
active member
active member
thats ok gm as a native of lisburn myself i can forgive you:D

hover id love to see how you fit that should be fun Very Happy

    

gmcq

gmcq
Gold member
Gold member
darren 08 wrote:thats ok gm as a native of lisburn myself i can forgive you:D

hover id love to see how you fit that should be fun Very Happy

Very Happy


__________________________________________________
1996 K1100LTIC 0235790
    

darren 08

darren 08
active member
active member
well ive just seen a hovercraft with a k100 engine in it very interesting indeed ive begun to reassemble the bike got the pieces i needed it will be a slow proccess Very Happy

    

71Back to top Go down   hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Empty scratching head in confusion Sun Dec 16, 2012 5:32 pm

darren 08

darren 08
active member
active member
well guys i got the bike running after a few problems with injectors and it seemed to be fine until today i went to start it but it just backfired checked the fuel injectors recharged battery there is a spark and fuel etc engine is turning over so what can it be now im confused as it was running fine

    

Toto_jp

avatar
Platinum member
Platinum member
Check the plug to the tank may have to stretch the pins maybe a simple fix ie no power going to pump /bad earth
cheers Tony


__________________________________________________
K100 RS 1986
    

darren 08

darren 08
active member
active member
i can hear the fuel pump going the plugs are wet and there is a spark

    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
darren 08 wrote:i can hear the fuel pump going the plugs are wet and there is a spark
Check the rest of the pins on the ECU, mine did that when the water temp sensor wasn't connecting. Thanks to this forum I got it sorted.
A new set of plugs works wonders too. A trip to Halfrauds with my trade card, 4 NGK's for under a tenner Very Happy.

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Have you got a clean blue spark, and have you tried to dry the spark plugs
(preferably with a open flame) ?


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

darren 08

darren 08
active member
active member
im going to try that tomorrow and if that fails ill get new plugs and try again

    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
Darren

I have a spare ECU here. I got a replacement in June from Motorworks and took out the old one. Everything said it would not cure my problem but when I changed it the problem went away. I am assuming either it was faulty or faulty connection. However I also redid earths at the same time without checking so am not certain if it is good or not. I did open it and it was clean inside.

Is this beginning to sound like you will make 29th??

92KK


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 49,840 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

darren 08

darren 08
active member
active member
not sure if its the ecu i must say its confusing me the way it runs fine one time but not the next cant make the 29im sorry to say its my weekend to work im afraid an but hopefully next time ye meet up ill be able to make it

    

darren 08

darren 08
active member
active member
what was your prob before ya changed ecu anything like mine?

    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
Sometimes bike would start. I could hear fuel pump running even though no start. The problem with no start was even the starter did not work, when it did start it would cut out after a while and then not start. I did strip the starter to eliminate the problem but my assumption was that a fault in the starter would not cause a cut out. In any event I did strip and clean the starter as well and also replaced the relay. I got the relay from Maddocks but it took 2 weeks, Motorworks generally arrive in about 3 days whether you are buying new or used.

I never really understood the problem because the advice was to look elsewhere than the ECU. It was cheaper for me to buy a replacement ECU from Motorworks [£50] than pay for testing the one I had [€75]. When I got the replacement I spent a long time cleaning off the contacts with a 1200 gauge wet and dry used dry until they looked nice and new. These contacts have been flagged here for attention. I now think the problem could have been a poor contact from one of the peripheral points such as Hall sensor, crank or camshaft sensors or whatever making some other components appear to be at fault and the simple action of removing cleaning etc etc may have cured it.


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 49,840 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

darren 08

darren 08
active member
active member
well im confused i took out the plugs cleaned them and gave em a light sanding put em back in a bike started first time strange

    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
darren 08 wrote:well im confused i took out the plugs cleaned them and gave em a light sanding put em back in a bike started first time strange

Yep, seen that happen, good to hear its running again. The Mini conversion guys recommend the same plugs as a Mazda rotary to stop that behavior but I have not got around to trying them yet. BTW my lunch box removal is almost complete so two Kerry K's will be running again. Very Happy

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
I should mention when I got the K I gave it a full service, all filters, plugs, brake fluid, rear master cylinder seal, clutch cable and a lot of other little jobs. Not so long after a strange problem developed. Poor starting, poor running etc. Turned out one of the new plugs was faulty. Replaced it and problem cured. I now find that is not uncommon with the plugs used. I got replacements in Halfords, now travel with a spare.

Let me know if all is now up and running for 29th.

I must make some arrangement with Corkboy but a meeting point at Fermoy or Mitchelstown [say 9.30am] would work out ok for all of us. Mallow Mitchelstown road has been closed for some time for road repairs in which case Fermoy is better option. Unfortunately Bjorn is still off road....bike is fine, it got better faster than Bjorn.

92KK


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 49,840 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

darren 08

darren 08
active member
active member
good for you hover ha ha dont think i make it to the meet up thought next time hopefully ill be more organised and be able to make it

    

85Back to top Go down   hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Empty Problems again Sat Jan 26, 2013 10:23 am

darren 08

darren 08
active member
active member
Well cleaned it put back together now won't start there is a spark and plugs are wet what should I do. It back fires a few times but that's all. Heeeeelp

    

K-BIKE

avatar
Life time member
Life time member
Hi Darren,
I suggest you run through the fault finding flow diagram which is on this site, a lot of members contributed to that so as to give a logical process for sorting out issues to generally be able to settle on what is causing the problem, the idea is to eliminate items step by step instead of the flailing around we all tend to do to sort a problem with our bikes.
Regards,
K-BIKE

    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
darren 08 wrote:Well cleaned it put back together now won't start there is a spark and plugs are wet what should I do. It back fires a few times but that's all. Heeeeelp

Exactly what mine did when the temp sensor was not connected, BTW I'll be back in town next week, if its not running I'll grab a meter here and go through the checks with you.
Wont be long now till the weather is good enough for the canal so practice your swimming Very Happy

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

darren 08

darren 08
active member
active member
Thanks h as for the swimming if I don't get stuck Very Happy in the mud here was a hcraft down there about week ago

    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
Hover K100 wrote:
darren 08 wrote:Well cleaned it put back together now won't start there is a spark and plugs are wet what should I do. It back fires a few times but that's all. Heeeeelp

Exactly what mine did when the temp sensor was not connected, BTW I'll be back in town next week, if its not running I'll grab a meter here and go through the checks with you.
Wont be long now till the weather is good enough for the canal so practice your swimming Very Happy

And EXACTLY what mine did when the temp sensor was not connected. After washing it. Check the plug behind the radiator.
Good luck.

rossco


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

darren 08

darren 08
active member
active member
Thanks. For the advice that plug seems to be connected. I'll have to strip it back down again I guess

    

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
To check this circuit measure the resistance between connector 10 and 13 at the jetronic multiconnector.
You should read ~4K ohm at 10oC.

hi all just bought a non running k100rt - Page 2 L-jetr10


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
I understand that that some K waking up noises have been heard in Darrens shed Very Happy Very Happy Very Happy

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

club_c

club_c
Life time member
Life time member
Do tell....Very Happy


__________________________________________________
"There's never enough time to do it right, but there's always time to do it over."

1988 K100RS SE VIN 01477554
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
cool ...lets hope its a result .....hmm could be ....else he would be here asking more questions ....or in a fit of frustration is down the pub ?


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%Ohi all just bought a non running k100rt - Page 2 Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

88

88
Life time member
Life time member
charlie99 wrote:cool ...lets hope its a result .....hmm could be ....else he would be here asking more questions ....or in a fit of frustration is down the pub ?

Lets hope he's in the Pub celebrating!!!


__________________________________________________
hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Ir-log1188....May contain nuts!hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Ir-log11

"The world is a book and those who do not travel read only one page." - St. Augustine from 1600 years ago & still true!

K1100LT 1992 - AKA Big Red
K1100RS - 1995. AKA Rudolf Von Schmurf (in a million bits)
K1/RS - AKA Titan (unique hybrid by Andreas Esterhammer)
    

96Back to top Go down   hi all just bought a non running k100rt - Page 2 Empty hi all Mon Feb 11, 2013 12:53 pm

darren 08

darren 08
active member
active member
hi guys sorry its been so long been sick had help from hover and he is a wealth of knowledge thanks p and after a few tests guess what spark plugs that was the problem who would of thought eh (guess my adivce to anyone is always change em when theres a prob) and she is running great im a happy man thanks for all the advice encouragement and much needed help through the whole proccess you guys are great:D:D:D

    

92KK 84WW Olaf

avatar
Life time member
Life time member
This RT ended up being my 'new' K. The fuel pump sure is noisy and the non return valve does not work because when I had tank off at the weekend petrol flowed out and I had to plug the tank spigot. It is also very noisy.

Everything worked fine and bike started and ran fine. Today I went out and bike cut out after less than a mile. Immediately suspected absence of fuel. Refused to start again but after a few minutes it started again only to cut out a few minutes later. Having repacked the tool kit to ensure I had all the tools needed I decided to remove tank at roadside. Took off left fairing knee panel and tried again, noticed no fuel pump sound. So went at the connector to the tank. Wriggling it made the pump stop and start- cause of problem. Anyway I looked at the connector and crimped up the connections to ensure a tight fit. Problem solved. This problem of an intermittent connection has clearly existed for a long time and could explain some of the history. Bike running fine again. A lot of other little jobs done since I got the bike.

Anyway that's my update!


__________________________________________________
1992 K100LT 0193214 Bertha Blue 101,000 miles
1984 K100RT 0022575 Brutus Baja Red 578 bought 36,000 now 89,150 miles
1997 K1100LT 0188024 Wotan Mystic Red 689 58,645 now 106,950 miles Deceased.
1983 K100RS 0011171 Fricka 606 Alaska Blue 29,495 miles Damn K Pox Its a Bat outta Hell Now 49,840 miles. 
1996 K1100LT 0233004 Lohengrin Mystic Red 38,000 miles currently 42,640 miles.

Past:
1968 Yamaha 80 YG1
1971 Yamaha 125 YAS-1
1968 Honda 125 SS
1970 Honda CD 175
1973 Honda CB500-4
Honda CX 500
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
good work 92


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%Ohi all just bought a non running k100rt - Page 2 Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 2 of 2]

Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum