BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


rosskko

rosskko
VIP
VIP
That'll learn me.
Won't be doing that again.
So I washed the bike and now it won't fire.
I have spark (only checked one plug)
The plug was wet when pulled and the garage smells of fuel
There is fuel returning to the tank. Lifted the lid and had a look while cranking.
Lights all work.
Fuses checked. Damn. Fuses checked and replaced. (Thanks Rick)
Kill switch was a bit dodgy so I removed it, de-oxed it, gave it a twiddle and all good now.
Horn works.
Brake lights work.
Removed coils and cleaned connections.
Checked earth to gearbox and starter.
What have I missed?

rossco



Last edited by rossco on Mon Dec 24, 2012 2:08 am; edited 1 time in total (Reason for editing : resolved)


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

Inge K.

Inge K.
VIP
VIP
Remove all spark plugs, and dry them...preferably with a open flame.


And don't wash the bike Shocked .


__________________________________________________
Inge K.
K100RS -86. (first owner), K1100LTSE -94.
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
reseat the connector going to the computer under the seat ?

actally take it off and dry it out ...then reseat

clean - dry out the high tension leads as they enter the head from the coils cover


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OI washed it and now it wont start RESOLVED Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

RicK G

RicK G
VIP
VIP
If you can pull the ECU apart, that is take the alum can off it, dry it in the sun if it has even the slighest hint of being wet.
Those things get wet very easily. I sold my last ECU to one of the forum members that used a pressure washer.


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
@Inge K. wrote:And don't wash the bike Shocked .
Best advice yet.

Plugs pulled and dried with a flame.
ECU swapped for known working one.
Leads removed from coil, dried, deoxed and replaced.
Connection under seat checked and cleaned when replacing ecu
Nada.
Everything external is dry.
Checked relay box and all dry.


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

RicK G

RicK G
VIP
VIP
Does the pump run for a bit when you hit the starter button momentarily?
Did water get into tank?
Is the thing insured?
Have you got a cigarette lighter? Twisted Evil


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
@Rick G wrote:Does the pump run for a bit when you hit the starter button momentarily?
Did water get into tank?
Is the thing insured?
Have you got a cigarette lighter? Twisted Evil

The pump spins for a few seconds when the starter is pushed.
I hardly even washed it. I don't think water got in the tank. If it did I would suspect it would at least start till the water got into the injectors, but it will not even fire.
I have insurance.
I have matches.
I have a date on the 27th with Halo, RT and Mr K so any insurance matters will have to wait till after then.
I will check spark on the other cylinders as I only did one.


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

RicK G

RicK G
VIP
VIP
Have a look at some of the sensors and make sure they are plugged in properly. I knocked the temp sensor off one day while working and it wouldnt start till I reconnected it.
If you had the tank off check the connector on the ICU module. I saw one of those wet one day because of a cracked rubber boot.


__________________________________________________
"Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present; the result being that he does not live in the present or the future; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived."   Dalai Lama


Bikes 1993 K1100 LT, 1998 K1100 LT, 1993 K75 RT, 1996 K75RT, 1986 K75 GS, 1979 Z1300 Kawasaki X 2 for now
    

Stan

Stan
Life time member
Life time member
Rossco, it is Christmas....nearly. If you have been nice the problem will be resolved, but if you have been, you know what, then..............
Don't worry too much, with our crew it will be sorted. I am giving you moral support as I know nothing, apart from once having a problem such as yours, left it in anger and the bloody thing started first up the next day.Wherever the water dried....it worked.


__________________________________________________
1983 K100 basic vin 0003960 colour red  GONE
1987 K100RT vin 0094685 colour, orange peel, sorry, pearl..GONE
F800R black
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
Thanks for the moral support Stan.

I am stumped.
Would a wet air filter cause the problem?
The little side intake tube is not on and water probably got in under the filter, but I made sure I didnt intentionally spray water in there.

Plugs pulled and all cylinders spark.

All the plugs were wet with fuel.
Checked the gaps on the plugs.
I tried to buy a new set of plugs, but of course noone sells them off the shelf.
Fiddled, poked and jiggled about as much as I can and it still wont fire. It does not even sound like it wants to.
rossco


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
hmmm sounds like the fpr or a blockage on the return line back to the tank rossco .

maybe it might pay to turn over the motor sans plugs ...and fuel pump disconnected to breath some air through the old girl (Throttle wide open )

did you hear the injectors clicking whilst trying to start ?


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OI washed it and now it wont start RESOLVED Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
Well Rick almost got it.

The sensor from the water temp thingy was off. Not sure how though the retaining clip is missing off the end.
Deoxed that too. Stuck it back on and I actually got at least 1 cylinder to fire.

Also checked the hall sensor and it is nice and dry.

Now the battery is flat I am leaving it for a few hours and hopefully it will go.

Charlie, the fuel seems to be coming back to the tank ok. Lifted the lid and there is a lot of turbulence in there.

Might try the sans plugs idea before I try to start it later.
I assume I can turn it over ok if I disconnect the connection under the tank?
Inectors are clicking.


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

13Back to top Go down   I washed it and now it wont start RESOLVED Empty I washed it and now it wont start RESOLVED on Mon Dec 24, 2012 2:07 am

rosskko

rosskko
VIP
VIP
Thanks for the help. Again.

I guess it was the temp sensor.

Charlie, I had every intention of following your advice re no plugs, but after it fired for however briefly I just had to go try again.
It took a few minutes but in the end it fired up and now runs like a charm.

If nothing else I now know all the connections are ok.

Thanks again.

Bring on the 27th. Big thumb


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

desertbeemer

desertbeemer
Silver member
Silver member
ok this anit for everyone but sounds like it got flooded a bit old two stroke fix for flooded motors pull the plugs and put a match in a pair of needle nose pliers and poke it in the spark plug hole make a swooooosh and all dry lol


__________________________________________________
Bus jumping, over loading, swingarm bending, snake catching, desert redneck. 1986 k100rs. 1973 suzuki ts100, 1983honda atc110,185

William Gornto Alamogordo New Mexico
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
@desertbeemer wrote:ok this anit for everyone but sounds like it got flooded a bit old two stroke fix for flooded motors pull the plugs and put a match in a pair of needle nose pliers and poke it in the spark plug hole make a swooooosh and all dry lol

Is that what happened? I didn't think I saw any eyebrows in that photo you posted. Nice look. A bit like Surprised--o: this guy.
Well except obviously the hair on your head grew back.


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
yay ....

hey i would be doing somethung about that prety quick rossco

did you say that the connector clip was missing ?

i think the clip is the same as the injectors .

you could get one off a ford or something at the wreckers yard ?

nice and cheep ..



Last edited by charlie99 on Mon Dec 24, 2012 4:07 am; edited 1 time in total


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OI washed it and now it wont start RESOLVED Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

desertbeemer

desertbeemer
Silver member
Silver member
oh come on you know you cant wait to try it lmao


__________________________________________________
Bus jumping, over loading, swingarm bending, snake catching, desert redneck. 1986 k100rs. 1973 suzuki ts100, 1983honda atc110,185

William Gornto Alamogordo New Mexico
    

Stan

Stan
Life time member
Life time member
See, Santa knows you have been good and you have had an early present!


__________________________________________________
1983 K100 basic vin 0003960 colour red  GONE
1987 K100RT vin 0094685 colour, orange peel, sorry, pearl..GONE
F800R black
    

RT

RT
Life time member
Life time member
Yay Rossco, had me worried for 5 minutes there. See, the forum works a treat.
See you soon
RT


__________________________________________________
2011 R1200RT
    

Hover K100

Hover K100
Silver member
Silver member
The good ol temp sensor connection again!!!! Very Happy Very Happy

https://www.youtube.com/user/HoverIreland?feature=mhee
    

rosskko

rosskko
VIP
VIP
Thanks again.
In order of posting

i think the clip is the same as the injectors . Yes Charlie I think they are and I will be putting one on post haste.

oh come on you know you cant wait to try it lmao. Desertbeemer, I have tried that more times than I care to count. Never on an engine but regardless of the location, petrol tends to go Woosh.

See, Santa knows you have been good and you have had an early present! Stan, FIGJAM

Yay Rossco, had me worried for 5 minutes there. See, the forum works a treat.
See you soon
RT Only three sleeps Bob.

The good ol temp sensor connection again!!! Well I wish you had mentioned it earlier Hover. Would have saved me 6 minutes of typing on the forum.

Thanks again all.

Merry Christmas to you all or Happy Holidays if you prefer.

rossco


__________________________________________________
1986 K100RT VIN 0093801K100RT with summer fairing for a northern visitor

Basic/2 6308802K100CJ  05/1988

K1100RS 0194321
    

charlie99

charlie99
VIP
VIP
I washed it and now it wont start RESOLVED 22936


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OI washed it and now it wont start RESOLVED Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum