BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   temperature relay Empty temperature relay on Mon May 11, 2015 12:57 pm

smoll1

avatar
Silver member
Silver member
Hi all

Am having a problem with trying to get the fan to operate on k100rs. I have bypassed relay and fan operates no problem. I have tested temperature probe on block and get right resistance reading. I also jumped across terminals and temperature light comes on.

If i earth out the violet and green, think colour is wire, the fan kicks in. I have changed over relay as had two lying around and still nothing. 

Do you think both relays are duff?

This is driving me nuts:D:D



For info it is back together after rebuild so has never worked since it is back together.

Help

Smoll:D:D

    

2Back to top Go down   temperature relay Empty Re: temperature relay on Mon May 11, 2015 5:37 pm

smithy

smithy
Life time member
Life time member
Floyd had this problem not long ago, try looking here


__________________________________________________
87 K100rs : Vin 9462 
86 K100rt : Vin 9901
Naked
98 K1100lt: Vin 8044
    

3Back to top Go down   temperature relay Empty sensor on Tue May 12, 2015 4:08 am

smoll1

avatar
Silver member
Silver member
Thanks i wil go through what floyd was advised and see if i missed anything i will let u know how i get on. Im thinking might be sensor issue will check wiring again. 

Thanks smoll

    

4Back to top Go down   temperature relay Empty Re: temperature relay on Tue May 12, 2015 5:54 am

charlie99

charlie99
VIP
VIP
it is not unknown that corrosion has set up in the temperature sensor connector (both the pins in the sensor ...and the socket  that connects to it )

keep this in mind

although the ecu side of the sensor might measure correctly it is no guarantee that the side of the sensor that goes to the temp relay unit is all good

if in doubt ...remove and clean the parts properly before dismissing the sensor as faulty ,,,or the temp relay switching unit for that matter

good luck !


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%Otemperature relay Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

5Back to top Go down   temperature relay Empty sensor on Tue May 12, 2015 3:29 pm

smoll1

avatar
Silver member
Silver member
i tested all wiring today all good. i tested temp sensor and cold it read 1800 ohms which appears wrong, is this right. I earthed out e pin with relay plugged in and started bike and fan came on. Earths are all good as is continuity of wiring. Does this appear to point to faulty temp sensor? 

Smoll Very Happy Very Happy

    

6Back to top Go down   temperature relay Empty Re: temperature relay on Tue May 12, 2015 5:12 pm

charlie99

charlie99
VIP
VIP
have a look at the graph

temperature relay Water%20temperature


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%Otemperature relay Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

7Back to top Go down   temperature relay Empty sensor on Wed May 13, 2015 4:11 am

smoll1

avatar
Silver member
Silver member
Thanks i think sensor is faulty have ordered new one so fingers crossed thanks all

Will let u know if it works Very Happy:D

    

8Back to top Go down   temperature relay Empty sensor on Mon May 18, 2015 1:40 pm

smoll1

avatar
Silver member
Silver member
It works. After fitting a new temp sensor the fan kicked in no problem. I could feel the thermostat opening and it was very nerve racking waiting for fan to start.

Thanks for all the advice brilliant forum SmileVery Happy:D

    

9Back to top Go down   temperature relay Empty Re: temperature relay on Mon May 18, 2015 7:52 pm

indian036

indian036
Life time member
Life time member
@smoll1 wrote:It works. After fitting a new temp sensor the fan kicked in no problem. I could feel the thermostat opening and it was very nerve racking waiting for fan to start.

Thanks for all the advice brilliant forum SmileVery Happy:D
Great result.

Good people and advice here, as you have found out.

Bill


__________________________________________________
1985 K100RT  VIN 0028991  My original Very Happy   (Historic rego)
1985 K100RT  VIN 0029036  BOB the Blue Old Bike  (Historic rego)
1990 K100LT  VIN 0190452  Work in progress
1984 K100RT  VIN 0023022  Work needing lots of progress

1986 K100RT  VIN 0090542  Work needing lots and lots of progress
1993 K1100LT  VIN 0183046  Work in progress
1993 K75S  VIN 0213045  Newest toy, slightly non-original
    

10Back to top Go down   temperature relay Empty Re: temperature relay on Tue May 19, 2015 5:52 am

charlie99

charlie99
VIP
VIP
a good result !!

happy riding to you


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%Otemperature relay Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum