BMW K bikes (Bricks)

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]


1Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ignition Switch/Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 7:38 am

Tom KSR

Tom KSR
Life time member
Life time member
G'day All, Replaced the original ignition switch (badly burnt/damaged) with one I had hanging around the spares box. The connector plugs were different the original being white and triangular and the replacement black and squarish. The wiring colours were the same on both plugs. I cut off both plugs and soldered the original 
plug onto the replacement ign. switch. 
The problem now is that only the parking light comes on when using the handlebar switch. No headlight, or high beam. Fuses are fine.
I suspect it is an issue in the handlebar switch not being compatible with the new ignition switch.
Thank you in advance for any clues.
Cheers
Tom


__________________________________________________
1986 K100RT Ex Police (Slightly modified)
2010 BMW F650GS Twin
1992 R100R
    

2Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ig switch on Mon Dec 30, 2019 8:48 am

daveyson

daveyson
Life time member
Life time member
Check for power out the white/yellow wire, on the right hand switch. Sometimes just turning it on and off a number of times fixes it.


__________________________________________________
11/1985 bmw k100rt (late model)  Vin. 0090567
    

3Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Re: Ignition Switch/Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 10:42 am

Dai

Dai
Life time member
Life time member
If you have a multimeter (you do have one, don't you Very Happy ), disconnect the ignition switch and check as follows:

1. Pilot light position: slate and green connected, no connections to red or green
2. On position: red and green connected, slate and slate/blue connected

If nothing else Tom, that should assure you that the ignition switch is behaving correctly.


__________________________________________________
'83 K100 upgraded to K100RS spec, '87 K100RT
Others...
'78 Moto Guzzi 850-T3, '79 Moto Guzzi 850-T3 California,'93 Moto Guzzi 1100ie California
    

4Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ignition Switch / Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 11:59 am

Tom KSR

Tom KSR
Life time member
Life time member
Thank you for reply Daveyson. There is no power  to the white/yellow wire in the switch body. There is also no power to the white/yellow wire in the 9 pin female switch connector under the tank. More digging involved.
Cheers
Tom


__________________________________________________
1986 K100RT Ex Police (Slightly modified)
2010 BMW F650GS Twin
1992 R100R
    

5Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ig switch on Mon Dec 30, 2019 12:14 pm

daveyson

daveyson
Life time member
Life time member
I'm thinking you have power going in, but no coming out. Spose time to clean light switch. Check ignition switch too like Dai says.



Last edited by daveyson on Mon Dec 30, 2019 1:01 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Deleted edit)


__________________________________________________
11/1985 bmw k100rt (late model)  Vin. 0090567
    

6Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ignition Switch / Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 1:51 pm

Tom KSR

Tom KSR
Life time member
Life time member
Thank you for your reply Dai. Just ran the multimeter over the ign.switch connection with these results:-
In parking light (pilot light) position - no connection slate and slate/blue
                                                       no connection red and green

In on position - connection green and red 
                       connection slate and slate blue.

More investigation required me thinks. 
Cheers
Tom


__________________________________________________
1986 K100RT Ex Police (Slightly modified)
2010 BMW F650GS Twin
1992 R100R
    

7Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Re: Ignition Switch/Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 1:55 pm

duck

duck
Life time member
Life time member
Word of caution: If you're going to disassemble the parking/headlight on/off switch then I would strongly advise you remove it from the bike and play with it on the workbench.  There's a teeny tiny ball bearing in the slider that you will never find if you drop it in the garage.


__________________________________________________
Current stable:
86 Custom K100 (standard fairing, K75 Belly pan, Ceramic chromed engine covers, paralever)
K75 Frankenbrick (Paralever, K11 front end, hybrid ABS, K1100RS fairing, radial tires)
86 K75C Turbo w/ paralever
94 K1100RS
93 K1100LT (x2)
91 K1
93 K75S (K11 front end)
91 K75S (K1 front end)
14 Yamaha WR250R
98 Taxi Cab K1200RS
14 K1600GT
http://www.ClassicKBikes.com
    

8Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Re: Ignition Switch/Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 7:52 pm

Dai

Dai
Life time member
Life time member
Tom FKR wrote:Thank you for your reply Dai. Just ran the multimeter over the ign.switch connection with these results:-
In parking light (pilot light) position - no connection slate and slate/blue
                                                       no connection red and green

In on position - connection green and red 
                       connection slate and slate blue.

More investigation required me thinks. 
Cheers
Tom
Dammit; I just spotted a typo.

1. Pilot light position: slate and green connected, no connections to red or slate/blue
2. On position: red and green connected, slate and slate/blue connected


__________________________________________________
'83 K100 upgraded to K100RS spec, '87 K100RT
Others...
'78 Moto Guzzi 850-T3, '79 Moto Guzzi 850-T3 California,'93 Moto Guzzi 1100ie California
    

9Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Re: Ignition Switch/Lighting Issues on Mon Dec 30, 2019 10:41 pm

duck

duck
Life time member
Life time member
OffNothing 
Position 1Red-Gray
Position 2Red-Green
 Gray-Gray/Blue


__________________________________________________
Current stable:
86 Custom K100 (standard fairing, K75 Belly pan, Ceramic chromed engine covers, paralever)
K75 Frankenbrick (Paralever, K11 front end, hybrid ABS, K1100RS fairing, radial tires)
86 K75C Turbo w/ paralever
94 K1100RS
93 K1100LT (x2)
91 K1
93 K75S (K11 front end)
91 K75S (K1 front end)
14 Yamaha WR250R
98 Taxi Cab K1200RS
14 K1600GT
http://www.ClassicKBikes.com
    

10Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ignition Switch/Lighting Issues on Tue Dec 31, 2019 10:01 am

Tom KSR

Tom KSR
Life time member
Life time member
Thank you Duck and Dai. Did those checks for continuity on the ign. switch and all is correct.
Also thanks for those words of wisdom about the tiny roller bearing. Certainly a trap for young players.
It seems that the problem is not getting power (volts) to the yellow/white wire in the switch. Will ke4ep you posted.
Cheers
Tom


__________________________________________________
1986 K100RT Ex Police (Slightly modified)
2010 BMW F650GS Twin
1992 R100R
    

11Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Ignition Switch/ Lighting Issues on Tue Jan 07, 2020 4:40 pm

Tom KSR

Tom KSR
Life time member
Life time member
G'day All,
Happy to report that this issue has been solved but I feel a bit of a  Crying or Very sad .
The lack of power to the headlight was caused by a cable not being connected to the battery positive after a roadside repair. The cable is the positive connection to the headlight relays.
Problem solved by some head scratching and gazing into the bike inners when the unconnected cable was spotted beside the battery.
I assumed that by replacing the ignition switch, it was the cause of the problem.
As my little brother (Rickmeister) says "Assumptions are the root of all stuff ups.
Thank you all for your input.
Cheers
Tom


__________________________________________________
1986 K100RT Ex Police (Slightly modified)
2010 BMW F650GS Twin
1992 R100R
    

12Back to top Go down   Ignition Switch/Lighting Issues Empty Re: Ignition Switch/Lighting Issues on Tue Jan 07, 2020 7:16 pm

charlie99

charlie99
VIP
VIP
great to hear that it wasn't a big issue Tom

glad you found it


__________________________________________________
cheezy grin whilst riding, kinda bloke ....oh the joy !!!! ...... ( brick aviator )

'86 K100 RT..#0090401 ..."Gerty" ( Gertrude Von Clickandshift ) --------O%OIgnition Switch/Lighting Issues Au-log10

'86 k100 rs.. #######..  "Fred " (f(rame) red ) ( Fredrick leichtundschnell ) - -
bits and pieces from many kind friends across the k100 world ...with many thanks ..
    

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum